Termék leírása

OÉTI: 14269/2014

Q 10

Szedésének előnyei

A Q10-koenzim az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítő az omega-3 és a multivitaminok után. A Mayo Klinika szerint a „CoQ10-et számos kórállapotban alkalmazták, ajánlották és vizsgálták már, de sok területen kezelésként való alkalmazása vitatott”.  A Q10-koenzimet a ritka betegségek kezelésére szolgáló (ún. árva) gyógyszerként engedélyezték a Huntington-szindróma és a mitokondriális citopátiák terápiájára; [citation needed] további alkalmazási területei még nem igazolódtak, így a pangásos szívelégtelenségben és a sportolók teljesítményének javításában való alkalmazás sem.

A szív- és érrendszeri betegségek prevenciójának egyre teljesebb körű szerepe és a tudatos táplálkozás egyre nagyobb térhódítása közös kapcsolódási pontok kialakításával újfajta megelőzési szemléletet hoz magával. Ezzel párhuzamosan a szabad gyökök káros hatásának, illetve az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett el a koenzim-Q10 molekula előtérbe kerüléséhez.

 

Azóta bebizonyosodott, hogy alapvető szerepe van a sejtek energianyerő anyagcserefolyamatainak redoxirendszereken keresztül végbemenő útvonalaiban. Bizonyítottan szerepet játszik a szervezet energiaszintjének fenntartásában, a már említett mechanizmus révén. Emellett a különböző kémiai molekulák lebomlása során végbemenő oxidációs szám változások katalizálásával csökkenti az oxidatív stresszt, vagyis a szabadgyökök képződését, általános antioxidáns hatásának kifejtésével.
 

 


Ha kevés van belőle a szervezetünkben

A koenzim-Q10 szintje a szervezetben egyénileg változik, ám csökkenése komoly tüneteket és betegségeket okozhat. Enyhébb esetben krónikus fáradtságérzés, komolyabb esetben szív- és keringési rendellenességek forrása lehet az elégtelen koenzim-Q10 ellátottság. A kardiovaszkuláris betegségek kialakításában azért játszhat ilyen fontos szerepet, mert a generalizált érelmeszesedés, mint általános kardiovaszkuláris rizikótényező, kiemelt összetevője a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

A zsírnemű anyagok belső érfalon történő lerakódása után az így kialakult plakkok oxidálódnak (lipidperoxidáció), amely a betegség súlyosbodását, szövődmények (infarktus, agyvérzés) kialakulását okozza. Így az antioxidáns tulajdonságú koenzim-Q10 a lipidperoxidáció gátlásával csökkenti a kockázatot.

 

A koenzim-Q10 mennyisége az életkor előrehaladásával természetszerűleg csökken. Ebből a tényből indul ki az a feltételezés, miszerint az ubiquinon a fiatalság receptjének egyik összetevője lehet, emiatt pótlására idősebb korban kiemelt figyelmet érdemes fordítani.

 A közelmúltban kezdték vizsgálni a koenzim-Q10 lehetséges jótékony hatását neurodegeneratív kórképekben, és a vérzsírszint csökkentésére alkalmas gyógyszerek, a statinok mellékhatásainak kivédésében. A statinok és a koenzim-Q10 kapcsolata kétoldalú. A statinok bizonyos anyagcsereutak gátlásával csökkentik a szervezetben zajló koenzim-Q10 termelődést, illetve a vérszintet. Ez utóbbinak magyarázata az is, hogy a vérben a koenzim-Q10 az ún. LDL vérzsírhoz kötődve kering. A statinok fő hatása, hogy csökkentik a vér LDL koncentrációját, ám ezzel együtt a koenzim-Q10 szintjét is. Ugyanakkor a koenzim-Q10 csökkenti a statinok egyik mellékhatását, az izomfájdalmat. A vizsgálati eredmények szerint a fájdalom csökkenése szignifikánsan nagyobb arányú ubiquinon adásakor, mint a szintén általános antioxidáns szereppel bíró E-vitamin pótlásakor.

A koenzim-Q10 pótlása

A koenzim-Q10 kívülről történő pótlása ma már könnyedén megoldható a gyógyszeripari fejlesztéseknek köszönhetően. Étrendkiegészítők formájában számos típusban megvásárolható, amely készítményeknek mind felszívódása, mind biológiai hasznosíthatósága kitűnő. A visszacsatolásos folyamatok viszonylag kevéssé érzékeny változata miatt a szervezet endogén ubiquinon termelődése akkor sem csökken, ha a koenzim-Q10 pótlása kívülről, pirulák formájában történik meg. Ám mindig csak hivatalosan bevizsgált formát szabad fogyasztani, mert a koenzim-Q10-et sokan hamisítják és enyhébb esetben a készítmény hatástalan máskor akár egyenesen káros is lehet.

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 

A Q10-koenzim vagy más néven ubikinon, ubidekarenon, koenzim Q, amelyet időnként CoQ10 /ˌkoʊ ˌkjuː ˈtɛn/, CoQ, Q10, vagy Q formában rövidítenek egy 1,4-Benzokinon, amelyben a Q a kinon kémiai csoportra utal, a 10 pedig a lánc részben található izoprenil alegységek számára. Ez az olajban oldódó, vitaminszerű anyag a legtöbb eukarióta sejtben jelen van, elsősorban a mitokondriumokban. Az elektrontranszport lánc egyik alkotó eleme és részt vesz az aerob sejtlégzésben, ATP formájában energiát termelve. Az emberi testben termelődő energia kilencvenöt százalékban így jön létre. Ezért a CoQ10 koncentrációja azokban a szervekben a legmagasabb, amelyeknek a legnagyobb az energiaigénye - például szív, máj és vese. A Q10-koenzimnek három redox állapota van: a teljesen oxidált (ubikinon), a szemikinon (ubiszemikinon) és a teljesen redukált forma (ubikinol). Az a tény, hogy ez a molekula teljesen oxidált és teljesen redukált formában is képes létezni, teszi lehetővé, hogy el tudja látni funkcióit az elektrontranszport láncban és antioxidánsként is.

Felfedezése és története

AQ10-koenzimet elsőként Fredrick L. Crane professzor és munkatársai fedezték fel a Wisconsin Egyetem-Madison Enzimológiai Intézetében 1957-ben. 1958-ban Dr. Karl Folkers és munkatársai írták le a kémiai szerkezetét a Merck vállalatnál; 1968-ban Dr. Folkers professzori címet kapott az Austinban található Texas Egyetem Kémiai tanszékén 1961-ben Peter Mitchel vetette fel az elektrontranszport lánc koncepcióját (amelyben a CoQ10 alapvető protonvonzó szerepet játszik), és ezért a felfedezéséért 1978-ban Nobel-díjat is kapott. 1972-ben Gian Paolo Littarru és Karl Folkers egymástól függetlenül igazolták a CoQ10 hiányát emberi szívbetegségben. Az 1980-as években jelentősen megnőtt a klinikai vizsgálatok száma, mert a tiszta CoQ10 nagy mennyiségben állt rendelkezésre és eddigre kialakultak azok a módszerek, amelyekkel mérhetővé vált a CoQ10 koncentrációja a plazmában és a vérben. A molekula gyökfogó antioxidáns szerepét Lars Ernster tanulmányozta részletesen. Azóta világszerte számos tudós végzett tanulmányokat ezzel a molekulával, annak különböző betegségekkel, így a szív- és érrendszeri és daganatos betegségekkel való összefüggéseivel kapcsolatban.

Kémiai jellemzők

Ubiquinone3.png


A CoQ10 oxidált szerkezete a jobb felső részen látható. A Koenzim Q különböző formái az oldalláncban lévő izoprenoid alegységek száma alapján különböztethetők meg. Emberben a leggyakoribb Koenzim Q a CoQ10. A Q a kinon feji részére, a 10 pedig a láncban található ismétlődő izoprén egységekre utal. Az alábbi ábrán három izoprenoid egység látható, így ennek a neve Q3 lenne.

A CoQ10 számos sejt organellum membránjában megtalálható. Mivel a sejtekben az elsődleges szerepe az energiatermelés, a legnagyobb koncentrációban a mitokondrium belső membránjában van jelen. A CoQ10-et tartalmazó sejt organellumok például az endoplazmatikus retikulum, a peroxiszómák, a lizoszómák és a vezikulumok.

A CoQ10 és az elektrontranszport lánc

A CoQ10 zsírban oldódik, ezért átjut a sejtmembránokon, és létfontosságú szerepet tölt be az elektrontranszport láncban. A belső mitokondriális membránban a NADH-ból és szukcinátból származó elektronok az elektrontranszpont láncon keresztül az oxigénhez eljutva vízzé redukálják azt. Az elektronok szállítása az elektrontranszport láncon keresztül H+ ionokat pumpál keresztül a membránon, ami miatt protongrádiens alakul ki a membrán két oldalán; ezeket a protokokat a (membránon található) ATP-szintetáz használja fel az ATP termeléséhez. Ebben a folyamatban a CoQ10 elektron hordozóként funkcionál, amely az enzim komplex I-ről és II-ről viszi az elektronokat az komplex III-ra. Ez létfontosságú része a folyamatnak, mert semmilyen más molekula nem képes ellátni ezt a funkciót. Így a CoQ10 a szervezet minden egyes sejtjében részt vesz az energiatermelésben.

A CoQ10 antioxidáns funkciója

A CoQ10 antioxidáns természete az energiahordozó funkcióból eredeztethető. Energiahordozóként a CoQ10 molekula folyamatosan egy oxidációs-redukciós cikluson megy át. Amikor felveszi az elektronokat, redukálódik. Amikor leadja az elektronokat, oxidálódik. Redukált formájában a CoQ10 molekulában az elektronok meglehetősen lazán helyezkednek el, így ez a CoQ molekula könnyen leadja az egyik vagy mindkét elektronját és ezáltal antioxidánsként funkcionál. A CoQ10 gátolja a lipid peroxidációt azáltal, hogy megelőzi a lipid peroxil gyökök (LOO) termelődését. Ezen kívül a CoQH2 redukálja a kezdeti perferril gyököt és oxigén gyököt, és ezzel egyidejűleg ubiszemikinon és H2O2 keletkezik.

 

A kezdeti perferril gyökök semlegesítése megelőzi a lipid peroxidáció előrehaladását, ami nemcsak a lipideket, de a fehérjéket is megóvja az oxidációtól. Emellett a CoQ redukált formája hatékonyan regenerálja az E-vitamint az a-tokoferol gyökből és ezáltal meggátolja a továbbterjedési lépést. Oxidatív stressz alkalmával a H2O2 és a DNS molekulához kötődő fémionok kölcsönhatásában hidroxil-gyökök keletkeznek, a CoQ pedig hatékonyan előzi meg a bázisok oxidációját, különösen a mitokondriális DNS-ben. Más antioxidánsokkal ellentétben ez a vegyület a lipid és a fehérje oxidáció beindulását és továbbterjedését egyaránt gátolja. Ezen kívül regenerál más antioxidánsokat, például az E-vitamint. A keringésben lévő CoQ10 az LDL-ben megakadályozza az LDL oxidálódását, így előnyös hatást fejt ki szív- és érrendszeri betegségekben.

Bioszintézis

Az acetil-KoA molekulából kiindulva a mevalonát útvonal többlépcsős folyamatában farzenil-PP (FPP) képződik, amely a koleszterin, a CoQ, a dolikol és az izoprenilált fehérjék prekurzora. Ennek az útvonalnak az egyik fontos enzime a HMG Ko-A reduktáz, amely gyakori célpont a cardiovascularis szövődmények kezelésében. A CoQ hosszú izoprenoid oldalláncát a transz-prenil-transzferáz szintetizálja, amely az FPP-t több izopentenil-PP (IPP) molekulával kondenzálja, minden esetben transz konfigurációban. A következő lépésben ez a poliizoprenoid oldallánc kondenzálódik 4-hidroxi-benzoáttal, amelyet a poliprenil-4-hidroxi-benzoát transzferáz enzim katalizál. A hidroxi-benzoát tirozinból vagy fenilalaninból szintetizálódik. A mitokondriumokban való jelenlétük mellett ez a két kiindulási reakció az endoplazmatikus retikulumban és a peroxiszómákban is végbe megy, amely azt jelzi, hogy az állati sejtekben a szintézis több helyszínen zajlik. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúly került az CoQ10 endogén bioszintézisének fokozására, mint a CoQ10 hiány kezelésének egyik lehetséges stratégiájára. Az érintett gének a PDSS1, PDSS2, COQ2 és COQ8/CABC1.

Felszívódás és metabolizmus

Felszívódás

A CoQ10 vízben oldhatatlan kristályos por. Felszívódása a lipidekével azonos folyamattal történik a felvételi folyamat pedig az E-vitaminéhoz (egy másik zsírban oldódó tápanyag) hasonló. Az emberi szervezetben ez a folyamat úgy zajlik, hogy a vékonybelekbe kiválasztódnak a hasnyálmirigy enzimjei és az epe, és ezek elősegítik a lipofil anyagok felszívódásához szükséges emulgeálódást és micellaképződést. Az étel elfogyasztása serkenti az epesavak kiválasztódását és jelentősen fokozza a CoQ10 felszívódását.

A kívülről bevitt CoQ10 a vékonybélből szívódik fel és a legjobban étkezés közben bevéve szívódik fel. A szérum CoQ10 koncentrációja étkezés után magasabb, mint éhomi állapotban.

Metabolizmus

A CoQ10 állati és emberi szervezetben történő lebomlásával kapcsolatban korlátozottak az adatok. Egy C14 izotóppal jelzett CoQ10-zel patkányokon elvégzett vizsgálat szerint a radioaktivitás legnagyobb része a májban volt kimutatható 2 órával a szájon át történő elfogyasztás után, amikor a maximális radioaktivitás megfigyelhető volt a plazmában, de meg kell jegyezni, hogy patkányokban a koenzim-Q domináns formája a CoQ9. Úgy tűnik, hogy a CoQ10 minden szövetben metabolizálódik, de az elimináció fő útvonala az epével és széklettel való kiválasztódás. A CoQ10 kiegészítő megvonása után a szint néhány napon belül tér vissza a normál értékre függetlenül az alkalmazott formától.

CoQ10 hiány és toxicitás

Emberben két fő tényező vezet CoQ10 hiány kialakulásához: a bioszintézis csökkenése és a szervezet általi fokozott felhasználás. A CoQ10 fő forrása a bioszintézis. Ehhez legalább 12 gén szükséges; számos ilyen génnek a mutációi CoQ hiányt okoznak. A CoQ10 szinteket más genetikai hibák is befolyásolhatják (például a mitokondriális DNS, ETFDH, APTX és BRAF gének mutációi; ezek olyan gének, amelyek nincsenek közvetlen összefüggésben a CoQ10 bioszintetikus folyamattal), míg a sztatinok szerepe vitatott.  Egyes krónikus betegségekről (rák, szívbetegség stb.) is úgy vélik, hogy csökkentik a bioszintézist és növelik a szervezet CoQ10 igényét, de ezeket az állításokat nem támasztják alá egyértelmű adatok. A CoQ10 nagy dózisban alkalmazva általában nem okozott toxicitást. Egészséges és beteg személyek az akár 3600 mg napi adagot is jól tolerálták. Nagyon nagy adagok bevétele esetén azonban néhány (főként emésztőrendszeri) mellékhatásról beszámoltak. A „megfigyelt biztonságos szint” (observed safe level – OSL) kockázatbecslési módszer alkalmazásával a napi max. 1200 mg fogyasztásának biztonságossága bizonyítható, így ez a szint tekinthető az OSL értéknek.

Klinikai vizsgálati technikák

Bár a plazma CoQ10 szint mérhető, ezek a mérések inkább az étrendi bevitelt tükrözik semmint a szöveti státuszt. Jelenleg a klinikai centrumok többségében bőr fibroblaszt, izombiopszia és vér mononukleáris sejttenyészetekben mérik a CoQ10 szinteket. A fibroblaszt kultúrák segítségével értékelhető az endogén CoQ10 bioszintézis mértéke is, a C14 izotóppal jelzett p-hidroxi-benzoát felvétel mérésével.

A sztatinok és béta-blokkolók által kifejtett gátló hatás

A Q10-koenzim bioszintetikus útvonala a koleszterinével közös. A Q10-koenzim egyik köztes prekurzorának, a mevalonátnak a szintézisét egyes béta-blokkolók, vérnyomáscsökkentők és sztatinok, a koleszterinszint csökkentő gyógyszerek egyik csoportja gátolja. A sztatinok akár 40%-kal csökkenthetik a Q10-koenzim szérum szintjét.. Egyes kutatások szerint logikus lehetőség a Q10-koenzim kiegészítők alkalmazása olyan kezelések esetén, amelyek csökkenthetik az endogén Q10-koenzim termelést, az alapján, hogy a kedvező hatás nagyon valószínű, a kockázat pedig nagyon kicsi.  Azonban még jelenleg sem állnak rendelkezésre egyértelmű adatok, amelyek alátámasztják a CoQ10 hiány szerepét a sztatinokkal összefüggő myopathia patogenezisében.

Farmakokinetika

A CoQ10 farmakokinetikájával kapcsolatban néhány cikket publikáltak. A maximális plazmakoncentráció 2-6 órával a szájon át történő bevétel után figyelhető meg, főként a vizsgálat elrendezésétől függően. Egyes vizsgálatokban megfigyeltek egy második plazma csúcsot is körülbelül 24 órával a bevétel után, amely feltehetően az enterohepatikus körforgásnak és a májból a keringésbe történő újra eloszlásnak egyaránt köszönhető Tomono és mtsai. deutériummal jelzett kristályos CoQ10 felhasználásával vizsgálták a farmakokinetikát emberben, és azt állapították meg, hogy a felezési idő 33 óra. .

A CoQ10 biohasznosulásának javítása

Jól ismert tény, hogy mennyire fontos a gyógyszerek formulálásának módja a biohasznosulás szempontjából. A CoQ10 szájon át történő alkalmazását követő biohasznosulásának javítása érdekében számos új megközelítést vizsgáltak, és különböző készítményeket és formákat fejlesztettek ki és teszteltek állatokban vagy emberekben.

A részecskeméret csökkentése

A nyilvánvaló stratégia a részecskeméret mikro- és nano- nagyságrendűre való csökkentése. A nanorészecskék több különböző gyógyszer esetében bizonyultak hatékony beviteli rendszernek és a beszámolók szerint javítják a rossz felszívódási jellemzőkkel bíró gyógyszerek biohasznosulását  a felszívódás módját és a hatásosságot befolyásolta a részecskeméret csökkentése. Ez a protokoll eddig még nem igazolta sikerességét a CoQ10 esetében, bár a jelentések jelentősen eltérőek.  A finom por formájú CoQ10 tiszta vízben történő szuszpendálásának is csak csekély hatása volt.

CoQ10 olajos szuszpenziót tartalmazó lágy gélkapszulák

A sikeres megközelítés az emulziós rendszer használata volt az emésztőrendszerből történő felszívódás elősegítésére és a biohasznosulás javítására. A szójaolajos emulziók (lipid mikroszférák) lecitinnel hatékonyan stabilizálhatók és felhasználhatók lágy zselatinkapszulás készítmények előállításához. Az egyik első ilyen próbálkozás esetében Ozawa és mtsai. végeztek farmakokinetikai vizsgálatot beagle kutyákon, amelyben a CoQ10 szójaolajos emulzióját tanulmányozták; a lipid mikroszférák alkalmazása során a plazma CoQ10 szintek mintegy kétszer magasabbak voltak a kontroll tablettás készítményhez képest  Although an almost negligible improvement of bioavailability was observed by Kommuru et al. with oil-based soft-gel capsules in a later study on dogs,  Bár egy kutyákon elvégzett későbbi vizsgálatban Kommuru és mtsai. az olaj bázisú lágy gélkapszulás készítménnyel majdnem teljesen elhanyagolható javulást észleltek a biohasznosulás tekintetében, a CoQ10 jelentősen megnövekedett biohasznosulását számos olaj bázisú készítménnyel a többi vizsgálatok többsége megerősítette.

A CoQ10 jobb vízoldhatóságú új formái

A gyógyszerhatás megnövelése a vízoldhatóság javításával gyakori stratégia a gyógyszeriparban, és a Q10-koenzim esetében is sikeresnek mutatkozott. Ennek a célnak az elérése érdekében több különböző megközelítést dolgoztak ki, amelyek közül számos jobb eredményeket produkált, mint az olaj bázisú gélkapszulák, az utóbbi összetételének optimalizálására irányuló számos próbálkozás ellenére is. Ilyen megközelítés például a szilárd CoQ10 tiloxapol polimerrel készült vizes diszperzióinak alkalmazása, a különböző szolubilizáló szereket, például lecitint tartalmazó készítmények, és a komplexképzés ciklodextrinekkel; az utóbbiak közül a β-ciklodextrinnel képzett komplexről azt igazolták, hogy nagy mértékben megnövelte a biohasznosulást  és a gyógyszer- és élelmiszeriparban is használják a CoQ10 tartalom dúsítására. Emellett más új hordozó rendszerek, például a liposzómák, nanorészecskék, dendrimerek stb. is felhasználhatók a Q10-koenzim biohasznosulásának javítására.

 

Migrénes fejfájások

Azt figyelték meg, hogy a Q10-koenzim kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél. Mostanáig három vizsgálat történt, amelyek közül kettő kis méretű volt, és nem alkalmazott placebo csoportot, nem randomizált vizsgálatok voltak, és nyílt elrendezésben történtek a harmadik kettős-vak, randomizált, placebo kontrollos vizsgálat volt, amelyben statisztikailag szignifikáns eredményeket figyeltek meg annak ellenére, hogy a minta kicsi volt, 42 beteg vett részt benne.  Az alkalmazott napi adag 150-300 mg volt. Hatékonyan alkalmazták a migrénes rohamok megelőzésében, különösen napi 500 mg magnézium-citrát és 400 mg B2-vitamin alkalmazása mellett.

 

Rák

A CoQ10-et a rák kezelésében valamint a daganatellenes kezelés által okozott mellékhatások enyhítésében is vizsgálták.

 

Szívmegállás

Egy másik nemrégiben lezajlott vizsgálat szerint a szívmegállás utáni túlélési arány kedvezőbben alakul, ha a test 32–34 Celsius-fokra hűtésének megkezdése mellett Q10-koenzimet is adnak.

Vérnyomás

Embereken végzett vizsgálatokból több beszámoló is született arról, hogy a CoQ10 hatással van a vérnyomásra.

A magas vérnyomásban alkalmazott CoQ10 klinikai vizsgálatainak nemrégiben elvégzett (2007) metaanalízise során minden olyan publikált vizsgálatot áttekintettek, amelyben a Q10-koenzimet a magas vérnyomás kezelésében alkalmazták, és értékelték a teljes hatásosságot, a terápiás hatás következetességét és a mellékhatások előfordulási gyakoriságát. A metaanalízist 12 klinikai vizsgálattal (362 beteg) végezték el, amelyek között három randomizált, kontrollos, egy keresztezett és nyolc nyíl vizsgálat szerepelt. A metaanalízis során azt a következtetést vonták le, hogy a Q10-koenzim magas vérnyomásos betegeknél akár 17 Hgmm-rel csökkentheti a szisztolés és akár 10 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomást, jelentős mellékhatások nélkül.

Fogágybetegség

A vizsgálatok szerint a beteg ínyszövet CoQ10 hiányos az egészséges ínyszövettel összehasonlítva.  Humán klinikai vizsgálatok alapján összefüggés lehet a CoQ10 szájon át történő alkalmazása és az íny egészségének javulása,[57] az ínyszövet immunreakciója,[58], valamint a beteg íny regenerálódása között.[59] A szájon át bevett kiegészítés mellett a lokálisan az ínyszöveten alkalmazott CoQ10 enyhítette a gyökérhártya-gyulladást (periodontitis) és az ínygyulladást (gingivitis).

Sugárzás okozta károsodás

Egy 2002-es vizsgálatban arról számoltak be, hogy laboratóriumi patkányokkal végzett kísérletekben az étrend-kiegészítőként alkalmazott Q10-koenzim csökkentette a sugárzásnak az állatok vérére gyakorolt káros hatását.

Parkinson-kór

2002-ben 80 Parkinson-kóros beteggel elvégzett vizsgálat azt igazolta, hogy a napi 1200 mg 44%-kal csökkentette a progressziót, egy III. fázisú vizsgálat pedig napi 1200 mg és 2400 mg adagokkal 2011-ben fejeződik be.

Az ételek és étrend-kiegészítők Q10-koenzim koncentrációja

Nemrégiben részletes áttekintéseket publikáltak a CoQ10 előfordulásáról és étrendi fogyasztásáról.  Az endogén szintézis mellett a CoQ10-hez a szervezet a különböző ételekkel is hozzájut. A tudományos közönség vegyület iránti nagy érdeklődése ellenére nagyon kevés vizsgálatot végeztek az egyes étrendi összetevők CoQ10 tartalmára vonatkozóan. A témával kapcsolatos első beszámoló 1959-ben született, de az analitikai módszerek érzékenysége és szelektivitása ebben az időszakban még nem tette lehetővé megbízható vizsgálatok elvégzését, különösen alacsony koncentrációk esetében. Az analitikai kémia az óta bekövetkezett fejlődésével ma már lehetővé vált a különböző élelmiszerek CoQ10 koncentrációjának megbízhatóbb meghatározása (lásd az alábbi táblázatot). Egyes élelmiszerek CoQ10 szintje

Étel

Q10 koenzim koncentráció (mg/kg)

Marha

 

Szív

113

Máj

39-50

Izom

26-40

Sertés

 

Szív

11,8-128,2

Máj

22,7-54,0

Izom

13,8-45,0

Hal

 

Szardínia

5-64

Makréla

 

Vörös húsú

43-67

Fehér húsú

11-16

Lazac

4-8

Tonhal

5

Olajok

 

Szója

54-280

Olíva

4-160

Szőlőmag

64-73

Napraforgó

4-15

Rizskorpa

 

Kókusz

 

Olajos magvak

 

Földimogyoró

27

Dió

19

Szezámmag

18-23

Pisztácia

20

Mogyoró

17

Mandula

5-14

Zöldségek

 

Petrezselyem

8-26

Brokkoli

6-9

Karfiol

2-7

Spenót

max 10

Szőlő

6-7

Kínai kel

2-5

Gyümölcs

 

Avokádó

10

Feketeribizli

3

Eper

1

Narancs

1-2

Grepefruit

1

Alma

1

Az élelmiszerek közül a húsok és a hal CoQ10 tartalma a legmagasabb; több mint 50 mg/kg található a marha-, a sertés- és a csirkeszívben és a csirkemájban. A tejtermékekben jóval kevesebb a CoQ10 az állati szövetekhez képest. A növényi olajok is elég magas CoQ10 tartalmúak. A zöldségek közül a petrezselyem és a perilla a leggazdagabb CoQ10 források, de a szakirodalomban jelentős különbségek vannak a CoQ10 szintjeik tekintetében. A brokkoli, a szőlő és a karfiol közepes CoQ10 források. A gyümölcsök és bogyós növények többsége rossz vagy nagyon rossz CoQ10 forrás, amelyek közül az avokádó kivétel, viszonylag magas CoQ10 tartalmával.

Bevitel

A fejlett országokban a CoQ10 becsült napi bevitele 3-6 mg, amely elsősorban húsból származik.

A hő és feldolgozásának hatása

Az olajban sütés 14–32%-kal csökkenti a CoQ10 tartalmat.

 

 

Nyilatkozat: Az Alf Vital Kft. által forgalmazott készítmények étrend-kiegészítő termékek és nem gyógyszerek, ezért a hivatalos hatósági szabályozásnak megfelelően nem állítjuk, hogy a termékek betegségek kezelésére, megelőzésére és gyógyítására alkalmasak. A felsorolt élettani hatások és betegségekkel kapcsolatos információk kizárólag a hatóanyagokra vonatkoznak, és nem a termékekre. Az információk a fogyasztók általános tájékoztatását és az ismeretterjesztést szolgálják. Nem tekinthetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, nem helyettesíthetik szakember véleményét, a szakemberrel történő személyes megbeszélést. Termékeink fogyasztását ajánlott megbeszélnie kezelőorvosával, gyógyszerészével.

Kiknek ajánljuk?

- Pszichés stressz alatt állók számára, mert a stressz megemeli a szabadgyökök intenzitását a szervezetben, és a Q10 ez ellen véd,
- Rendszeres fizikai munkát végzőknek, rendszeresen, intenzíven sportolóknak az energia pótlására,
- Egészségtelen életmódot folytatóknak (dohányzás, alkohol)
- Egészségügyi rizikófaktorokkal élők számára: cukorbetegség, szív és keringési betegség, magas koleszterinszint
- Túlsúllyal küzdőknek illetve túlsúlyra, elhízásra hajlamosak számára (a magyar lakosság 60 %-a túlsúlyos)

 

 

 Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt. Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, valamint a következő esetekben: ha teherbeesést segítő készítményt szed, gyógyszert szed vagy orvosi kezelés alatt áll. Hosszú ideig tartó használatra nem javallott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet (és az egészséges életmódot)! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, gyógyító hatással nem rendelkeznek, így nem is helyettesíthetik az orvosi terápiát. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!

 

Származási hely: Kína

Darab:
+Vissza a termékekhez