Termék leírása

OÉTI: 14274/2014

A Maca növény az inkák egyik kultúrnövénye, mely vadon nő az Andok lejtőin. Peru lakói már évezredek óta értékes tápanyagként fogyasztották. A maca növényt ma is a hagyományos módon termesztik, ahogyan az inkák ezt generációról- generációra átadták. A magas hegyi fekvés és klíma előnye, hogy a maca egészséges, vegyszer-génmanipuláció mentes, tiszta környezetben nő.

 

Különösen sok foszfor, B-C-D vitaminok, cink, vas, jód taláható benne. Fõ hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fittoszteroidok csoportjába tartoznak. Ennek köszönhetõen a maca növénybõl készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi erõnlétjavító és potenciafokozó szerként használják. A tudományos kutatások szerint a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, fitonutriensekben, zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították. A Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény. A maca különlegessége, hogy nem csak a férfiak libidójára hat, hanem a nőkére is. A maca alapvetően más módon hat a szervezetre mint más hormon kezelések. A maca stimulálja a hipotalamuszt és az agyalapi mirigyet, ezáltal szerveink működését javítja. Nem fokozza, hanem, kiegyensúlyozza a hormonrendszer működését. Szabályozza a menstruációs ciklust, enyhíti a klimax tüneteit, de az izületi gyulladás és a légúti megbetegedések kezelésére is használják. Úgy tartják, hogy képes a stressz okozta káros hatásokat is jelentősen csökkenteni.

 

Bár nem a ginzengfélék családjába tartozik, a Maca is adaptogén növény. Azt szem előtt kell tartani, hogy az adaptogének nem azonnal, hanem fokozatosan fejtik ki hatásukat. A legjobb hatás elérése érdekében folyamatosan használni kell őket. Van aki már 2 hét múlva érzi, de az is előfordulhat, hogy egy hónap is kell hozzá. Nagy előnye azonban, hogy nincs mellékhatása.

 

 

Ajánlott adagolás: napi 1-2 kapszula

 

1 kapszula tartalmaz:

 

MACA kivonat (lepidium meyenii)  

 

Nyilatkozat: Az Alf Vital Kft. által forgalmazott készítmények étrend-kiegészítő termékek és nem gyógyszerek, ezért a hivatalos hatósági szabályozásnak megfelelően nem állítjuk, hogy a termékek betegségek kezelésére, megelőzésére és gyógyítására alkalmasak. A felsorolt élettani hatások és betegségekkel kapcsolatos információk kizárólag a hatóanyagokra vonatkoznak, és nem a termékekre. Az információk a fogyasztók általános tájékoztatását és az ismeretterjesztést szolgálják. Nem tekinthetők orvosi tanácsként személyes problémánkra, nem helyettesíthetik szakember véleményét, a szakemberrel történő személyes megbeszélést. Termékeink fogyasztását ajánlott megbeszélnie kezelőorvosával, gyógyszerészével.

 

Kiknek ajánljuk?

MIRE VALÓ A MACA?

 

Bárki játékos fantáziáját beindíthatja ez a kérdés, és a legmerészebb ötletek nem is esnek messze a valóságtól, hiszen az Andok országaiban őshonos maca (ejtsd: maka, magyar neve: perui zsázsa, latinul Lepidium meyenii) nevű növény Európában potencianövelő hatásáról híresült el. Újabban a „férfikedv" növelésére szánt étrend-kiegészítő készítmények több mint felében megtalálhatjuk, legalábbis ha a megállapítást a terméktájékoztatókban leírtak alapján tesszük.

Mit is lehet tudni valójában a növényről? Ismereteink szerint gumóját mintegy kétezer éve termesztik elsősorban táplálkozási célból az Andok 4000-4500 m-es tengerszint feletti magasságában, tápértéke a rizshez, kukoricához hasonlatos. Nyersen a helyiek szerint káros az egészségre, a gumó kiszárítását követően megfőzik, esetleg kenyérbe, süteményekbe sütve vagy turmixként fogyasztják. Bár jóval kisebb mértékben, de gyógyászati célokra is használták és használják ma is az andokiak. Általános vitalizáló szerként, betegségek utáni lábadozás idején, házi állatok és az ember termékenységének fokozására alkalmazzák, valamint az inkák fogyasztották erejük növelésére háborúba indulás előtt. A hódítások idején a spanyolok használták Európából hozott házi állataik magashegyi klíma hatására lecsökkent szaporodóképességének növelésére.

Magas tápértékének köszönhetően a szegényebb, alultáplált gyermekekkel teli andoki területeken, ahol az élemiszerforrások nem olyan változatosak és bőségesek igazi kincs lehet akár a mindennapi táplálkozásban, akár a fogyasztott mennyiséget megnövelve a legyengült immunrendszert helyreállító szerként. Más kérdés, hogy mi a valódi értéke a magyar ember számára, ahol Peru vagy Bolívia átlagos életszínvonalával összehasonlítva jóval több lehetőségünk van a tápanyagokban gazdag változatos táplálkozásra.

A maca termékenységfokozás célú felhasználásának a tradicionális alkalmazáson túl is van némi alapja. Állatkísérletes modelleken mind hím, mind nőstény állatokban leírtak termékenységnövelő aktivitást. Maca hatására megnövekedett a spermák száma és mozgékonysága egészséges és kóros körülmények között is. Emberen mindössze egy, kis esetszámú, összesen kilenc férfival végzett vizsgálatot végeztek, amelynek eredményeként a spermatérfogat mintegy másfélszeresére növekedett, a spermaszám duplájára, a megfelelő motilitású mozgó spermiumok száma pedig több mint duplájára nőtt. A vizsgálatban nem volt kontroll csoport. Ezek az eredmények nagyon izgalmasak, de korántsem bizonyítékok, ám azt mutatják, érdemes a növényt továbbkutatni. Az étrend-kiegészítő gyártók egy része számára inkább azt jelentik, hogy van mit lobogtatni, amikor termékeiket népszerűsíteni próbálják, hisz „már a tudósok is bebizonyították".

 

A tradicionális felhasználást taglaló irodalomban nem esik szó a férfipotenciál alkalmi növeléséről. A kapszulázott növény forgalmazói mégis ezt a felhasználást emelik ki a legjobban, hisz ez a legjobban eladható. Pl. „Maca hatására átlagosan 180%-kal nő a szexuális vágy (libidó)." Valóban vannak ehhez hasonló adatok a szakirodalomban, ám mind az állatkísérletekben, mind a szintén nagyon kevés résztvevővel végzett klinikai vizsgálatokban napi 1,5-3 gramm maca gumó por vagy kivonat 6-8 héten át történő fogyasztása hozott javulást. Ezzel szemben egyes termékek dobozán olvashatjuk, hogy fél órával a tervezett aktivitás előtt ajánlott bevenni, a hatás pedig napokig eltarthat. Ilyen esetben érdemes gyanakodni, hisz növényi anyagok esetében ilyen markáns hatás nem várható, ellenben a termékhez adott szintetikus gyógyszerhatóanyagok képesek ekkora aktivitás kiváltására.

A készítményeken ajánlott dózisok sok esetben jóval alatta maradnak az eredményes vizsgálatokban használt napi 1,5-3 grammnak, az andokiak által fogyasztott mindennapi mennyiségnek (20 grammtól felfelé) meg pláne, így a növény segítségével áldott állapotba vagy férfiasabb hangulatba kerülni vágyóknak esélye sem marad, hogy tapasztalják a maca lehetséges hatásait. A termékkészítők másik fogása, hogy összeszednek minden egzotikus növényt, amelyek potenciafokozó, esetleg teljesítménynövelő aktivitásáról az interneten olvasni lehet, és telerakják velük termékeiket. Azt hihetnénk, ha már ennyi féle növényt tartalmaz egy szer, akkor biztosan hatásos. Mivel a különböző anyagok többnyire különböző hatásmechanizmussal hatnak, így az „egy kicsi ide, egy kicsi oda" ahhoz vezethet, hogy egyik összetevő sem fejt ki jelentékeny aktivitást, mert mindegyikükből túl keveset tartalmaz a szer. Többszörösen összetett készítményekbe olykor csak 60-100 mg maca kerül, ami a 1,5 grammhoz képest beláthatjuk, hogy nagyon alacsony.

Akiknek a fantáziáját mégiscsak izgatja e növény, és pénztárcájuk is engedi, azok bátran kísérletezhetnek, hisz a növénynek egészség károsító hatása nincsen. Ehhez olyan termékeket ajánlanék, amelyek kizárólag maca gumó port tartalmaznak ömlesztett formában, és legyen kitartásuk hónapokon át fogyasztani a port napi több grammos mennyiségben. Kiváló süteményrecepteket lehet találni angol nyelvű honlapokon.

A bejegyzés szerzője Hajdu Zsanett biológus

 

 

 Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt. Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, valamint a következő esetekben: ha teherbeesést segítő készítményt szed, gyógyszert szed vagy orvosi kezelés alatt áll. Hosszú ideig tartó használatra nem javallott. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet (és az egészséges életmódot)! Az étrend-kiegészítők nem gyógyszerek, gyógyító hatással nem rendelkeznek, így nem is helyettesíthetik az orvosi terápiát. Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl!

Származási hely: Kína

 

Darab:
+Vissza a termékekhez