Tibeti medicina – Az egészség három energiája

A tibeti medicina három nyepa-energiát különböztet meg, melyek áthatják a finomtestet, s melyeket egy madár, egy kígyó és egy disznó jelképez.

E három finom energia kombinációja határozza meg az egyén fizikai és lelkialkatát. A tibeti orvos felméri, hogy páciensében a három közül melyik energia az uralkodó, majd személyre szabott terápiát alkalmaz nála.

A betegség gyökerei

Gyüsi szerint az egészség megromlásának alapvető oka a három nyepa-energia egyensúlyának megbomlása, ami 404 betegség kialakulásához vezethet. Az egyensúly felbomlásáért négy tényező lehet felelős:

az étrend, a viselkedés, a karma és az adott évszak.

Az önvalóba vetett hit (marigpa) buddhista elmélete szintén hozzájárul a betegség elemzéséhez.

A lung

Ez az energia a mozgással áll kapcsolatban. A csípő és a nemi szervek környékén honos, bár semleges energiaként tekintenek rá, mely keveredik a másik két nyepa-energiával, s így a 720000 misztikus csatornán keresztül áthatja az egész testet. az orvosi szövegek a lung mennyiségével kapcsolatban azt írják, hogy kitöltené a húgyhólyagot.

A lung irányítja a testet az idegrendszeren keresztül. Ez az energia felel a légzés és az öt érzékszerv működéséért, s tartja egyensúlyban a másik két energiát, a tripát és a pekent. A lung irányítja továbbá a vér- és nyirokkeringést.

A lung egyensúlyának megbomlásával hozzák kapcsolatba az érrendszeri megbetegedéseket. A stressz által kiváltott lelki problémák megnövelik a lung mennyiségét a tetstben, melynek hatására a coglung a test belseje felé áramlik, ami az elme zavarodottságát okozza.

Ugyanakkor a lung egyensúlyának megbomlása valójában minden egyes rendellenességben szerepet játszik, hiszen mind a 72000 energiacsatornán átáramlik.

A tripa

A tripa néven ismert energia a rekeszizom és a máj környékén honos, és az anyagcserével áll kapcsolatban. A tibeti szövegek szerint a tripa mennyiségét tekintve elférne a herezacskóban. Mint transzformáló erő, a tripa-energiát az elemek közül a tűzzel társítják. A testen belül különösen az endokrin rendszerhez, valamint az emésztéskor keletkező hőhöz kapcsolható. A tripa túlzott felgyülemlése a máj, az epehólyag és a vékonybél megbetegedését okozhatja.

A peken

Ez az energiatípus állagát tekintve folyadék, lakhelye a fej. Mennyisége hatmaréknyi az orvosi művek szerint. A peken felel a testnedvek áramoltatásáért, szintjük ellenőrzéséért, valamint az ízületek finom mozgásáért.

Kapcsolatban áll továbbá a szervek, csontok és izmok felépítését végző anabolikus folyamatokkal, és fontos szerepet játszik az emlékezőképességben és a koncentrációban is. A peken egyensúlyának felborulása ödémák kialakulásával, a testnedvek felgyülemlésével járó rendellenességeket, valamint cukorbetegséget válthat ki.

Az energia és az évszakok

A három energiához köthető betegségek a tanítások szerint az egyik évszakban kezdődnek, a következőben törnek ki, és a harmadikban szűnnek meg. a lung-betegségek például tavasszal ütik fel a fejüket, nyáron törnek ki, és őszre gyógyulnak meg, a peken-betegségek télen kezdődnek, tavasszal törnek ki, és nyárra szűnnek meg, míg a tripa-betegségek nyáron kezdődnek, ősszel törnek ki, és télre szűnnek meg. Ahhoz, hogy az év minden szakában megőrizzük egészségünket, az adott évszakokhoz kell igazítani étrendünket és életmódunkat is.

Az öt elem

Az univerzumban minden az öt elemből, a földből, a vízből, a tűzből, a levegőből és az éterből épül fel. A föld adja a formát, a víz a testnedveket, a tűz felel az étel megfelelő hasznosításáért, a levegő segíti elő a folyadékok és a vér keringését, az éter pedig az összes elem együttműködését biztosítja.